Реєстр закрили о 19:00 28 жовтня на виконання рішення КСУ / фото УНІАН

Національне агентство із запобігання корупції відновило доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій після відповідного розпорядження Кабміну.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК. Реєстр доступний за посиланням.

У НАЗК повідомили, що відновили доступ до декларацій завдяки рішенню президента та уряду. Рішення уряду також дозволить НАЗК проводити спеціальні перевірки та розблокує призначення керівників органів влади та місцевого самоврядування.

Відео дня

«Це перший крок до відновлення ефективної системи запобігання корупції в Україні. Це важливий сигнал від президента і уряду, попри спроби Конституційного суду узурпувати владу в країні, антикорупційна система не повинна бути зруйнована на догоду ворогам України», - прокоментував глава НАЗК Олександр Новіков.

Читайте такожДБР викликало голову Конституційного суду Тупицького на допит

Скандальне рішення КСУ про декларації: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Сьогодні, 29 жовтня, на засідання РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.